среда, 22. децембар 2010.

Dr Radoje Pajović: Pavle Đurišić i nezavisna Crna Gora

"Crnogorski Književni List", broj 6.,  mart 2001. 

4 коментара:

  1. Pa naravno da se ovako iskazivao Italijanima, jer je znao da se Italija borila protivu ujedinjenja Crne Gore i Srbije... Svi italijanski vojni izvori svjedoče o tome da su četnici u Crnoj Gori, bili neiskreni saveznici. Odnosno, da su sarađivali sa Italijanima, da bi uništili komuniste. I da su planirali da otpočnu borbu protiv Italijana, nakon što bi komunisti bili poraženi. I da se na kraju pridruže saveznicima. Koliko je to bilo moralo - disutabilno je. Činjenice ipak ostaju: crnogorski četnici i krilaši su bili kolaboratori. Istovremeno, Đurišić je bio Srbin, i lažno se predstavljao Italijanima, iz navedenih razloga...

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман11. мај 2012. 13:06

    Ja sam baš čuo da su italijani vrlo cenili četnike u Crnoj Gori.

    ОдговориИзбриши
  3. Da, da, a posebno su ih cijenili Hrvati, pogotovo
    četnika "crnogorca", kakav je bio Đurišić, koga su ustaše
    toliko cijenile da su ga živog ispekli na ražnju.

    ОдговориИзбриши
  4. Павле Ђуришић нема никакве везе са такозваном Независном Црном Гором, колико ни са немачким одликовањем "Гвоздени крст", којим су га "одликовале" црногорске усташе из листа "Ловћен", 11. октобра 1944. године. Ево шта о томе каже високи официр НКВД и агент Гестапоа Георгиј Москиевич, признајући да је добио задатак да нанесе штету четничком покрету и тако ослаби војводу Павла Ђуришића пред операцију "Вајс". Москиевич признаје да су се Немци, у сарадњи са партизанским руководством (Милован Ђилас,Коча Поповић, Владимир Велебит) договорили о заједничкој борби против четника. Након тога долази до хапшења Павла Ђуришића и више од 2.000 његових четника у Колашину, које су Немци интернирали у Грчку и Немачку. Није ваљда да је војвода Павле ухапшен и интерниран у Немачку да би му Хитлер дао "гвоздени крст", који је додељиван само високим официрима Вермахта за изузетне војничке заслуге.

    Усташки лист "Ловћен" намерно манипулише о том високом немачком одликовању, које је "додијељено потпуковнику Павлу Ђуришићу", којега је ђенерал Милан Недић недавно промакнуо (?!) у чин потпуковника, поверивши му дужност помоћника команданта Добровољачког корпуса, а од стране Врховне команде немачких оружаних снаг, нарочито признање за своје војничке врлине, те је од Фирера одликован орденом Жељезног крста (?!). Откад, каже Москиевич, Црногорци за унапређење кажу- промиџба, а за гвоздени крст кажу- жељезни. То само потврђује јаку немачку и усташку пропаганду против црногорских четника и њиховог команданта.

    ОдговориИзбриши